CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU
Automatyczny system zaparzania mąki opiera się na jednym zbiorniku produkcyjnym oraz jednym magazynowym. Każdy z nich jest wyposażony w tensometry oraz czujniki temperatury pozwalające na bieżąco śledzić stan procesu.
W skład systemu wchodzą następujące główne podzespoły:
- Zbiornik produkcyjny do zaparzania mąki
Zbiornik ma pojemność 800l i wykonany jest ze stali nierdzewnej gat. 1.4404. Urządzenie posiada mieszadło ramowe, wykonane z profilu grubościennego, wyposażone w zbieraki teflonowe. Oprócz tego zbiornik posiada motoreduktor SEW / NORD 3 kW, 25 obr./min oraz czujnik temperatury PT100. Na całej powierzchni ścian wewnętrznych urządzenia znajduje się płaszcz grzewczy. - Zbiornik magazynowy
Zbiornik ma pojemność 1000l i wykonany jest ze stali nierdzewnej gat. 1.4404. Urządzenie posiada mieszadło kotwicowe, wykonane z profilu grubościennego, wyposażone w zbieraki teflonowe. Oprócz tego zbiornik posiada motoreduktor SEW / NORD 3 kW, 16 obr./min oraz czujnik temperatury PT100. Na całej powierzchni ścian wewnętrznych urządzenia znajduje się płaszcz chłodzący. - Dozownik wody wraz z rurociągiem zasilającym
Dozownik wody wraz z przepływomierzem wyposażonym w nadajnik impulsów zlokalizowany jest w szafce wykonanej ze stali nierdzewnej. Przepływem wody zimnej, gorącej oraz lodowej sterują zawory elektromagnetyczne ¾’’. Na każdej z pętli wody umieszczony jest czujnik temperatury PT100 informujący system o aktualnej temperaturze wody. Pozwala to na korekcję proporcji w razie różnic temperatur. Dozownik zintegrowany jest z automatycznym systemem sterowania procesem. Pozwala to zarówno na automatyczne jak i ręczne sterowanie dozownikiem wody. W skład mechanizmu wchodzi rurociąg dostarczający wodę do każdego ze zbiorników oraz elektrozawory sterujące dopływem wody. - Automatyka
Po zakończeniu procesu, znajdujący się w zbiorniku produkcyjnym, gotowy produkt należy schłodzić. Odbywa się to poprzez przepompowanie gotowego produktu do zbiornika magazynowego. Zadaniem tego zbiornika jest bardzo szybkie schłodzenie, utrzymanie niskiej temperatury produktu po jego schłodzeniu oraz zabezpieczenie go przed aktywnością biologiczną. Znajdujący się w zbiorniku magazynowym produkt jest gotowy do dozowania.